čtvrtek 21. února 2013

Filatelistický doklad jedné expedice

Běžný filatelista za svůj život nashromáždí sta a sta různých známek a filatelistických dokumentů.. odborně celistvostí.. Některé jsou běžné, těch je 99%, ale i vzácnější a dokonce někdy i velmi vzácné. Každá celistvost má nějakou svoji historii. Jistě.
Ale jsou i takové, které nejsou moc vzácné, ale mají neuvěřitelné kouzlo. Tak magické, že se, při jejich nálezu filatelista, doslova posadí na pozadí /prdel/.
O jedné takové celistvosti je dnešní mé vyprávění. Nejdřív se však i já musím přiznat k vodácké vášni a nosu na vůňi dálek.


Obr. č 1 pohlednice z expedice

K historickému prvosjezdu divoké nepálské řeky Dudh-Kosi (Mléčná řeka) se tehdy odhodlala skupinka vodáků z Ostravy. Expediční Tatrou 138 urazili více než pět tisíc kilometrů, aby mohli 1. dubna 1973 ve výšce 4243 metry nad mořem započít první etapu nebezpečného dobrodružství. Někdy i obratnému pisálkovi dochází slova, jako mě. Vypůjčil jsem si je a pokud by si kdokoliv chtěl přečíst, nebo dozvědět e této expedici více, může. Jednak jí byl věnován jeden díl z cyklu "Zapomenuté expedice" a jednak je jí věnována vydaná kniha "V PEŘEJÍCH POD EVERESTEM". Autor: Jiří Bobák, Vladimír Klečka.



Obr. č. 2 účastníci expedice (foto z televizního pořadu)

Pro úplnost uvádím odkaz na pořad o této expedici: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1181662874-zapomenute-vypravy/405235100221011-expedice-dudh-kosi/video/
a pro úplnou úplnost zbývá zvolat to úžasné vodácké AHÓÓJ

1 komentář: